Robotica Deel 1
Ik houd me al jaren bezig met besturingstechniek of wel robotica Ik neem jullie hier mee in mijn reis. van de eerste interface tot de Arduino's

parallele poort interface

Het is al weer vele jaren geleden dat de afdeling Twente van de HCC (hobby computer club) een interface ontwikkeld had voor de parallele oftewel toenmalige printerpoort.Je kon hier als ik het mij goed herinner 8 digitale uitgangen mee schakelen. Het geheel moest je programmeren met Qbasic wat standaard in je DOS besturingssysteem zat.

Image
Image

Interface board printerpoort

Ook de afdeling Veenendaal kwam op een gegeven moment met een interface board op de parallele poort. Dit was ontworpen door Cor Loef.Hier kon je weer wat meer mee kan ik mij herinneren, maar was verder ook vrij beperkt.Ook weer te programmeren met Qbasic.

de eerste met ook Analoge in en uitgangen

De Belgische firma Velleman was de eerste die op de markt kwam met een zeer uitgebreide interface voor wederom de printer(parallele) poort. Deze interface had 16 digitale in of uitgangen(zelf te bepalen) en 9 analoge uitgangen en 4 analoge ingangen. Ook te programmeren met Qbasic. Je moest hem wel zelf in elkaar solderen.En hij is nog steeds te koop.

Image
Image

van Basic Micro

De firma Basic Micro leverde toen de ATOM. Hij was krachtiger als de toen ook populaire Basic Stamp en was te programmeren met Basic.Hij paste in een 24 pins header.