onze geschiedenis

Door 3 keurmeesters van N.B.v.V is de Catharina werkgroep opgericht om een standaard te maken van deze parkieten soort. Toen het concept klaar was hebben zij diverse instanties uitgenodigd op 5 mei 2001 om een Catharina dag te organiseren.Door de enorme belangstelling hiervoor is het idee ontstaan om een studiegroep op te richten.

De werkgroep is hiermee aan de slag gegaan en de heeft een aantal liefhebbers en keurmeester benaderd om in het bestuur deel te nemen en een officiële groep op te richten.

In de jaren daarop volgend zijn er diverse activiteiten georganiseerd door de studiegroep. Van het verzorgen van literatuur in Psittacci, vederonderzoeken, babyshow’s tot het oprichten van diverse facebookpagina’s.

Het vinden van bestuursleden werd echter wel een steeds moeilijker opgave totdat in 2017 een groot deel van het bestuur werd gevraagd tot het toetreden van het landelijke PSC bestuur.
Om de studiegroep in leven te houden hebben Klaas de Boer, Andre de Greef en Maarten Melenboer het stukje destijds overgenomen. In een later stadium is Bert Beld ook toegetreden tot het bestuur.

Al snel heeft het huidige bestuur samen met het bestuur van de PSC een beslissing genomen dat zij van een studiegroep een specialistische kwekers groep (SKG) zouden worden.

Momenteel zijn we al enkele jaren een SKG.

Via deze site, maar ook via andere kanalen proberen wij jullie op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

U kunt hierbij denken aan:

  • Contacten onderhouden met de liefhebbers via Facebook
  • Liefhebbers voorzien van informatie via de website
  • Liefhebbers via het clubblad Psittaci voorzien van literatuur ( ledenboekje PSC)
  • Het organiseren van een babyshow en studiedag
  • Het organiseren van een regioshow ( district PSC)
Klaas de Boer

Klaas de Boer.

Mijn naam is Klaas de Boer en ben met mijn gezin woonachtig in het noorden van Nederland in de plaats Grootegast. Sinds jongs af aan hou ik al vogels en er hebben al vele verschillende voornamelijk parkietachtigen mijn voliere's bewoond. In tegenstelling tot de beide andere bestuursleden kweek ik realatief kort (6 jaar) met de Catharinaparkiet. Ben inmiddels wel helemaal verknocht geraakt aan de soort. Het rustige en evenwichtige karakter spreekt me erg aan. Ik kweek in 12 broedkooien van november tot ongeveer april. Daarna vliegen de vogels heerlijk in grote buitenvluchten. Het cotact met andere liefhebbers zie ik als een meerwaarde bij het houden van deze soort. Het is een leuke groep liefhebbers die op een gezonde manier de competitie aangaat op diverse tentoonstellingen.

Eric Pastoor

Eric Pastoor

Mijn naam is Eric Pastoor, op moment van schrijven (november 2021) 49 jaar en ik woon samen met mijn vrouw in Oldemarkt bij Steenwijk in de noordwest kop van Overijssel. Naast vogels houden en kweken mag ik ook nog graag vissen, met de hondjes lopen en verdiep ik me graag in geschiedenis en oude kaarten.

Vogels houden doe ik al sinds midden jaren 90, eerst in Anna-Paulowna, waar ik tot 2008 woonde. Zoals zovelen begonnen met een parkietje in een kooitje waarna een kleine voliere en een kweekruimte al snel volgden. In die tijd heb ik onder andere, zij het met wisselend succes, met Grasparkieten, Agaporniden, Neophema`s, Roodruggen, Forpussen en ook met Catharina`s gekweekt. Na mijn verhuizing in 2008 kwam de klad in de kweek en verhuisden de vogels naar een handelaar en de kooien naar zolder. Maar het kwekersbloed kruipt waar het niet gaan kan en sinds een aantal jaren kweek ik weer! Nu met Catharina`s en twee koppeltjes kleurgrasparkietjes, verder ben ik bezig om een lijn Aymara`s en Citroenparkieten op te zetten. Binnen het bestuur van de SKG Catharinaparkieten wil ik mij sterk maken om onze mooie hobby te promoten en uit te dragen door te helpen met het organiseren van diverse clubdagen en andere evenementen. Graag tot ziens op één van onze shows of bijeenkomsten!

Bert Beld

Bert Belt

mijn naam is Bert Beld. Ben getrouwd met Marianne en wij hebben vier kinderen. Wij houden allebei van dieren. Ik heb eigenlijk altijd al vogels gehad. Maar toen wij gingen verhuizen naar onze huidige woning een tijdje niet ,maar goed het blijft kriebelen en ben rond 2008 weer begonnen met Catharina,s. Niet meteen serieus ,maar behaalde al gauw goede resultaten en ben ik mij meer gaan toeleggen op het kweken van kleuren, vooral Dd groen vind ik mooi. Ik heb inmiddels bijna alle kleuren gekweekt en niet onverdienstelijk. Nu ik binnen het bestuur van de skg catharina parkieten zit, wil ik mij graag verdiepen in de

nutatie kweek om dit goed en op een verantwoorde manier te kweken en in beeld te brengen.Vind dit belangrijk, omdat als je verkeerd kweekt de mutatie niet tot zijn recht komt. Bv de grijsvleugel serie, als hij goed gekweekt wordt is het een schitterende mutatie.

Op dit moment ben ik bezig om misty,s te kweken in de d en dd in groen en turquoise serie om te kijken of deze kleuren iets toevoegen in de diverse kleurslagen.Ook ben ik bezig met de pale mutatie.Het is een kwestie van tijd. Soms lukt iets, soms niet. Hoop dit seizoen nog wat antwoorden te vinden. De ervaring leert dat geduld bewaren vaak het meeste oplevert. Snel is niet de beste methode voor mutatie kweek, soms een stapje terug en dan weer verder. Ik hoop dat wij allen veel plezier mogen beleven aan deze prachtige vogels.