ARDUINO/MARDEC eerste 24 wissels!

Het is zo ver, ik heb de zes DR4024 servomodule's van mijn baan gehaald en vervangen door twee arduino's met MARDEC software van Nico Teering.

Niet dat de DR4024 modules niet goed functioneerden, maar het werken met de MARDEC is vele malen eenvoudiger. En daar ik hier dus toch verder mee wilde gaan, leek het mij handiger alles hetzelfde te houden. Even een wissel bij stellen is met de MARDEC veel eenvoudiger als met de DR4024 modules.

En in plaats van zes modules van zo'n €25 per stuk zitten er nu maar twee arduinos met mardec shield. Van dit shield gebruik ik overigens alleen maar de pin aansluitingen en de optocoupler die het dcc signaal van de baan naar binnen moet brengen. Dit shiel kost via het BNL forum nog geen vier euro incl. de benodigde onderdelen, en de arduino's koop ik in China voor nog geen drie euro per stuk! Ik voed de arduino met 12 volt dc via de ringleiding onder de baan.Zoals jullie kunnen zien op de foto's heb ik er een gaatjes print naast gemonteerd, waar ik de vijf volt voedings spanning voor de servo's mee verzorg. Ook deze 5 volt tak ik weer af van een onder de baan liggende ringleiding. Daar de GND aansluitingen van beide omvormers inclusief arduino aan elkaar dienen te liggen, heb je aan drie draden als ringleiding voldoende.Op de gaatjes print heb ik ook 4K7 weerstanden tussen de plus 5V en de signaal ingang van de servo's gerealiseerd. 

 

Op bovenstaand plaatje de ringleiding. De koperdraden zijn van de railspanning. De blauwe draad is de gemeenschappelijke gnd, de rode is van de 12V plus en de zwarte van de 5V plus.

Hier de achterzijde van de gaatjesprint. Je ziet de 4K7 weerstanden naar de signaal ingangen zitten. Dit tegen het jitteren van de servos.