WWW.HENKDEGANS.NL

In het voorjaar van 2015 ben ik me gaan verdiepen in modelspoor. De digitale technieken die gebruikt worden, de computer besturing, en diversiteit van de hobby, hebben mij uiteindelijk over de streep getrokken. Ik ben dus begonnen met de bouw van een baan op zolder. Ik ga op deze plaats een bouwverslag maken. Enerzijds voor mijzelf als geheugensteuntje en anderzijds voor u wellicht interessant. Na maanden op internet rondspeuren vond ik het namelijk nog steeds niet makkelijk de gang te krijgen. Wat heb je nu eigenlijk nodig en welke keuze's moeten worden gemaakt? Veel plezier met kijken en lezen, en zijn er vragen: stel ze gerust!

Vandaag over het schaduwstation op de voorzolder acrylaat kappen geplaatst.

Dit tegen stof en op de baan vallen van spullen. Het zijn vier delen die ik er zo af kan pakken als ik bij de baan moet zijn.

acrylaat kappen over schaduw station

kijkje aan binnenkant

Natuurlijk komt er ook een draaischijf op de baan, die ik helemaal zelf wil bouwen. Dus zowel de hardware(de kuil en brug) als de aansturing. Ik ben begonnen met de aansturing. Ik gebruik daarvoor:

Lees meer: De bouw van de draaischijf, de aansturing!

 

 

Bovenstaand filmpje geeft de situatie weer van eind januari 2021. De baan is nog lang niet klaar, maar ik kan al een rondje rijden. Ik heb de oude baan afgebroken, om dat die toch te slecht toegankelijk was voor mij. Een vooruitziende blik, ik kreeg 30 januari 2020 een flinke hersenbloeding, waardoor ik pas in november weer in staat was de draad op te pakken met de nieuwe baan. Ik heb de electronica (ringleidingen en de verschillende arduino's met MARDEC shields voor aansturing servo's voor wissel bediening) nu veel netter liggen als met de oude baan. Hiervan later beelden.

Lees meer: treinbaan_januari 2021

Eindelijk ligt de rails op de bovenbaan! Nu nog aansluiten aan de ringleiding en bezetmeld module's, en de servo';s onder de wissels monteren.

Op onderstaande foto is de te zien waar de rolbrug moet komen, dit wordt echter wel volgende winter ;-)

Het volgende project wat op stapel staat is de bouw van een rolbrug!

De eisen waar deze aan moet voldoen zijn:

  • aangestuurd door Arduino
  • aandrijving door stappenmotor
  • uitlezing door serieel display 2 x 16
  • handmatige bediening met rotary encoder
  • automatische aansturing door DCC protocol vanuit Itrain
  • stabiele constructie

Lees meer: ROLBRUG