Mijn vader had vroeger een heleboel volieres met diverse soorten parkieten. Ik zelf heb ook een paar keer een voliere gehad toen ik op mijzelf ging wonen. Nu vind ik alle vogels mooi, en wellicht zit het in mijn genen, maar kromsnavels hebben mijn voorkeur. Toen ik een paar jaar geleden door vrienden gevraagd werd een website te maken voor de vogelvereniging in Nijkerk De Vogelvriend Nijkerk , begon het weer te kriebelen. Ik begon weer met de bouw van een in eerste instantie gezelschaps voliere van 4 x 2 meter, met een vorstvrij nachthok van sandwich panelen. In januari 2019 heb ik in dit nachthok ook een 6 tal broedkooien gebouwd. Het kweken met koppels die je uit zoekt en bij elkaar zet om bepaalde kleurslagen te kweken vind ik nu zo leuk, dat ik de vogels uit de voliere verkocht heb om deze om te bouwen naar twee vluchten van 4 x 2 meter, en twee nachthokken voor het gescheiden houden van mannen en poppen.

NACHTHOK

Mijn nachthok is opgedeeld in twee hokken van 118 cm breed, 70 cm hoog en 60 cm diep. Een voor de mannen en een voor de poppen. Beide zijn met een pvc doorvoer verbonden met de voliere. De voliere is nu nog 2 x 4 meter, maar zal ook opgedeeld worden. Zowel de mannen als de poppen krijgen een buitenvlucht van 1 meter breed en 4 meter lang.

Hier de opstelling van beide nachthokken.

nachthok 1

Nu met de zitstokken er in.

nachthok 2

nachthok 3

 

kweek ruimte

In 2019 heb ik 6 broedkooien gemaakt, en aan de bovenkant een uitvliegkooi van 120 cm x 40cm x 50cm. Hierin gaan de jongen een paar maanden in nadat zij zelfstandig zijn. Zo gauw het geslacht te zien is zullen zij naar de voliere gaan. In de voliere worden mannen en poppen gescheiden gehouden tot aan het broedseizoen. De broedkooien zijn voorzien van led verlichting van de IKEA.

Vrijdag 1 maart 2019 mijn eerste twee jongen geringd.