WWW.HENKDEGANS.NL

'

Ik las ondertaand artikel op  http://www.aandrijvenenbesturen.nl/, ik deel het met jullie!

 

Deze week start NASA met de tweede Sample Return Robot Challenge. Robotbouwers van over de hele wereld strijden om de hoofdprijs van 1,5 miljoen dollar. Tijdens de wedstrijd moeten deelnemers een autonome robot laten zien die in staat is om geologische monsters te verzamelen op zeer divers terrein.

De uitdaging gaat op 5 juni van start en loopt tot en met 7 juni. Plaats des onheils is het Worcester Polytechnisch Instituut (WPI) in Worcester, Massachusetts. De wedstrijd is opgezet om nieuwe hardware te ontwikkelen en te testen voor toekomstige NASA-missies. Het doel is volgens NASA om innovatie in autonome onderzoeksrobots te stimuleren.

De NASA-wedstrijd


De wedstrijd bestaat uit twee niveau's. In het eerste niveau moet een robot zelfstandig bewegen van een startpunt en zoeken naar een monster wat geïdentificeerd is door een ingebouwde computer. Vervolgens moet het monster onbeschadigd naar het startpunt worden teruggebracht. Dit alles moet gebeuren binnen een tijdslimiet van 30 minuten.
Als teams slagen deze opdracht te voltooien, gaan ze door naar niveau twee. Daarbij moet een robot twee onbeschadigde monsters terugbrengen, inclusief het eerste monster, naar het startpunt. De tijdslimiet is hier twee uur.

 

Moeilijkheidsgraad


NASA deelt de monsters in als 'makkelijk', 'gemiddeld' en 'moeilijk', gebaseerd op vorm, grootte en uiterlijk. Teams krijgen meer punten voor het verzamelen van monsters met een hogere moeilijkheidsgraad. Prijzengeld varieert van 100.000 dollar tot 1,5 miljoen dollar.


Eerdere uitdaging


De eerste Sample Return Robot Challenge vond plaats in 2012. Toen keerde NASA geen prijzengeld uit, omdat geen van de robots dat jaar de opdrachten binnen de vastgestelde tijd wisten te volbrengen. Ook kwam er slechts één team door NASA's strenge robot inspecties.