WWW.HENKDEGANS.NL

In het voorjaar van 2015 ben ik me gaan verdiepen in modelspoor. De digitale technieken die gebruikt worden, de computer besturing, en diversiteit van de hobby, hebben mij uiteindelijk over de streep getrokken. Ik ben dus begonnen met de bouw van een baan op zolder. Ik ga op deze plaats een bouwverslag maken. Enerzijds voor mijzelf als geheugensteuntje en anderzijds voor u wellicht interessant. Na maanden op internet rondspeuren vond ik het namelijk nog steeds niet makkelijk de gang te krijgen. Wat heb je nu eigenlijk nodig en welke keuze's moeten worden gemaakt? Veel plezier met kijken en lezen, en zijn er vragen: stel ze gerust!

Het volgende project wat op stapel staat is de bouw van een rolbrug!

De eisen waar deze aan moet voldoen zijn:

  • aangestuurd door Arduino
  • aandrijving door stappenmotor
  • uitlezing door serieel display 2 x 16
  • handmatige bediening met rotary encoder
  • automatische aansturing door DCC protocol vanuit Itrain
  • stabiele constructie

Lees meer: ROLBRUG

We zijn weer een stap verder, de plaat voor de bovenbaan ligt er op! Nu het baanplan ontwerpen en rails leggen.

Een kijkje van uit de deur, met nu nog een lus om rond te kunnen rijden naar beneden naar het schaduw station

Lees meer: de bovenbaan

Het is zo ver, ik heb de zes DR4024 servomodule's van mijn baan gehaald en vervangen door twee arduino's met MARDEC software van Nico Teering.

Niet dat de DR4024 modules niet goed functioneerden, maar het werken met de MARDEC is vele malen eenvoudiger. En daar ik hier dus toch verder mee wilde gaan, leek het mij handiger alles hetzelfde te houden. Even een wissel bij stellen is met de MARDEC veel eenvoudiger als met de DR4024 modules.

Lees meer: ARDUINO/MARDEC eerste 24 wissels!

Mijn eerste stappen met mijn "China" Arduino (4 stuks voor 10 euro, gratis thuis bezorgt!) en MARDEC. Deze laatste is een programma ontwikkeld door Nico Teering, voor een Arduino Uno met daarin een configuratie mogelijkheid middels een terminal programma (Putty) waardoor het voor iedereen( dus ook mensen zonder enige programmeer ervaring) mogelijk is hier bijvoorbeeld 12 servo's mee  aan te sturen en/ of bijvoorbeeld verlichting, relais enz. te schakelen op een treinbaan. Aansturing gebeurt namelijk via het DCC protocol wat via de rails aangeboden wordt.Hier stuur ik het geheel aan met de DR5000 centrale van Digikeijs.In http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,68257.msg3221637871.html#msg3221637871 kun je meer lezen over de MARDEC en zijn mogelijkheden.

Ik heb de spiraal die ik eerst gemaakt had afgebroken, daar hij toch wat te stijl was en de bochten wat krap. Zoals jullie kunnen zien op het filmpje heb ik nu een grote ovaal gemaakt met een stijgings percentage van 3%. Aan de linkerzijde is de aansluiting nu op de bovenbaan, er zit aan het eind van het ovaal nog een wissel, de treinen kunnen straks ook aan de rechterzijde van de bovenbaan naar boven rijden of de baan verlaten. Ik ben nu druk bezig met de wissels op mijn schaduwstation, en ga dan uitgebreid proefrijden om de problemen op te lossen voordat de hele bovenbaan er op ligt. In dit filmpje kunnen jullie bij nieuwe centrale de DR5000 van Digikeijs bewonderen. Helaas is die op dit moment voor de tweede keer uitgevallen met een defecte USB aansluiting op de processor. En daar ik op internet hier nog meer onheil over las, vrees ik dat dit een constructiefout is in deze nieuwe centrale. Ik heb dus weer even mijn oude IB basic centrale moeten aansluiten. Hoop dat de problemen snel worden opgelost door Digikeijs, want in basis is de DR5000 een mooi product!